AARDige Buren in Wittelte

Toen een groep bewoners aan De Broeken in Wittelte, gemeente Westerveld, hoorde dat er lelies zouden worden geteeld vlak voor hun huis, namen ze contact op met de teler. 

Keer op keer deed deze toezeggingen om het gifgebruik binnen de perken te houden, maar keer op keer schond hij deze toezeggingen. De groep besloot naar de rechter te stappen om zichzelf en de omgeving te beschermen. Ze werden AARDige Buren. 

Tegen de tijd dat ze voor de voorzieningenrechter in Assen stonden, was het al 19 september. Vele maanden met regelmatig gifspuiten hadden ze al achter de rug. 

De rechter vond helaas het belang van de bewoners (nog maar 1x spuiten versus de oogst) te klein om de laatste spuitronde te verbieden. Maar de rechter haalde wel de uitspraak van Boterveen aan, en gaf ruimte tot een bodemprocedure. 

Lees ook op RTV Drenthe of Dagblad van het Noorden.

Wittelte: verloop kort geding (civiel recht)

Na gesprekken met de teler die op niets uitliepen, startte de groep bewoners een kort geding. 19 september stonden zij voor de rechter. 

Er zijn nog maar enkele weken te gaan tot de oogst, en de teler gaf aan nog maar 1x te willen spuiten. De rechter wees het verzoek van de buren af omdat hun belang met nog maar 1x spuiten in het vooruitzicht té klein was. 

Maar de rechter gaf wel opening om nieuwe zaken te starten en de rechter gaf net als in de Boterveen zaak, ook ruimte voor een bodemprocedure. 

Een bodemprocedure kost veel geld, maar is erg belangrijk. Help je mee met een donatie?

1e Aanleg