AARDige Buren in Noordwolde

Een groep bewoners in Noordwolde-Zuid (FR) kwam er met de schrik van af! 

Op 10 april kwam de groet erachter dat er lelies zouden komen op een veld middenin het dorp. Pal naast een aantal woningen (10 meter) en sportvelden, en op 200 meter afstand van de basisschool. 

De teler, dezelfde die eerder in Diever zijn plannen voor lelieteelt introk nadat bewoners juridische stappen hadden gezet, liet het na om de bewoners in te lichten. Via via kwamen zij achter de plannen voor de lelieteelt. 

Meerdere pogingen om contact te leggen met de teler kwamen op niets uit. Zij schreven een gezamenlijke brief om hun zorgen kenbaar te maken, met 79 steunbetuigingen uit het dorp. Twee bewoners gingen persoonlijk langs om de brief te brengen. De dag erna reageerde de teler in de krant, maar persoonlijk antwoord kregen zij niet. Daags na het krantenbericht belde hij nog met één van de omwonenden, met de boodschap zijn teelt gewoon door te willen zetten. 

Gelukkig trokken zij aan de bel en namen contact op met Aardige Buren. Samen met de advocaat stuurden zij een sommatiebrief naar de teler.

Uit de grote groep bezorgde omwonenden wilden 37 eisers juridische stappen zetten, onder andere ouders van 20 leerlingen van de basisschool nabij het perceel. De wethouder, Hanneke Zonderland, woonde de vergadering van plaatselijk belang bij en liet weten het eens te zijn met het standpunt van de bezorgde inwoners.

Het kort geding was al aangebracht bij de rechtbank Assen en de zitting stond al gepland, toen de teler na meermaals aandringen op 6 mei liet weten toch geen lelies meer te zullen telen op het perceel. Een opluchting dus voor de bewoners!

De groep roept de gemeente op de regie te nemen en om lelieteelt niet meer zo maar toe te staan. 

Lees ook:

  • Het persbericht vanuit de groep Buren. 
  • Het artikel in de Leeuwarder Courant met de reactie van Mestemaker, d.d. 12 april 2024
  • Het artikel in de Steenwijker Courant, d.d. 10 april 2024
  • Brief van Höcker advocaten aan de teler, d.d. 16 april 2024
  • Artikel in de Steenwijker Courant, d.d. 7 mei 2024.
  • Fragment op Omrop Fryslân, vanaf 05:10.00 (Fries), d.d. 7 mei 2024
  • Fragment op RTV Drenthe, d.d. 7 mei 2024
Het betreffende perceel in Noordwolde-Zuid. Foto: Lourens Looijenga