Leliezaken

Een groep bewoners uit het buurtschap Boterveen bij Dwingeloo, Drenthe, zag zichzelf geconfronteerd met een lelieveld vlak voor hun deur. De lelieteelt kent het hoogste gifgebruik van alle teelten in Nederland.

De groep probeerde van alles, maar de teler bleef spuiten. Ondertussen zaten de bewoners met regelmaat binnen met deuren dicht. Op advies van GGD werd bij elke spuitbeurt de was binnengehaald, de dieren naar binnen. Zelfs huisdieren werden weggedaan om zich te beschermen. 

Het recht op een schoon, gezond en duurzaam milieu wordt steeds beter erkend als een mensenrecht. Van een gezond milieu was in de wijk van de AARDige Buren geen sprake meer. Dus ze stapten naar de rechter en kregen gelijk. Een doorbraak! 

Inmiddels is er een tweede groep AARDige Buren: een groep in Wittelte. Het gaat om dezelfde gemeente, andere teler. 

AARDige Buren komen op voor hun eigen gezondheid, de gezondheid van hun buren en voor de natuur. Want het gifgebruik schaadt behalve de gezondheid ook de waterkwaliteit, flora en fauna in de omgeving. 

Een zaak starten doe je niet zo maar. De AARDige Buren kregen te maken met veel weerstand, bedreigingen, een mediastorm en tweestrijd in het dorp.

Maar ze maakten heel veel los in de media en kregen ook veel bijval. Een brede ondersteuning van vele organisaties schaart zich achter de bewonersgroepen en ondersteunt de groepen financieel. Wil je ook helpen, klik hier!

Voor andere groepen AARDige Buren die naar de rechter willen stappen, zijn alle stukken hieronder verzameld.