PROVINCIE DRENTHE NEGEERT ADVIES COMMISSIE RECHTSBESCHERMING

De provincie Drenthe weigert het gebruik van bestrijdingsmiddelen door een lelieteler te beperken, ondanks een advies van de Commissie Rechtsbescherming van de provincie om in te grijpen. Het lelieveld ligt vlakbij een Natura2000 gebied. Metingen en onderzoeken laten duidelijk zien dat de middelen in het natuurgebied terecht komen met negatieve gevolgen de biodiversiteit. Omwonenden rondom het lelieveld had de provincie via de rechter om een handhavingsverzoek gevraagd. Zij kregen gelijk van de Commissie Rechtsbescherming die de provincie adviseert. De Provincie legt dat zonder argumenten naast zich neer. De omwonenden zijn verbijsterd over de reactie van de provincie en overwegen in hoger beroep te gaan.

Het gaat hier om een lelieveld in het buurtschap Boterveen nabij Dwingeloo. Een groep burgers uit dit buurtschap werd in maart dit jaar onverwacht geconfronteerd met een lelieveld in hun achtertuin. De lelieteelt is grootgebruiker van landbouwgif: wekelijks worden er cocktails aan middelen over de velden gespoten. Het gaat om individueel toegestane middelen, maar de wetenschap en de gezondheidszorg maken zich steeds meer zorgen vanwege de cocktails tot wel 35 verschillende middelen die in samenhang niet getest zijn. Er is steeds meer bewijs dat deze middelen op de lange termijn kunnen leiden tot ziektes zoals Parkinson en kanker. De groep omwonenden, verenigd in AARDige Buren, startte vanwege hun gezondheid een kort geding en wonnen dat. De rechter legde het gifgebruik aan banden, omdat de gezondheid van mensen zeer zwaar weegt.

De giftige cocktails hebben echter ook veel negatieve effecten op de biodiversiteit. Daarom stapte de groep buren naar de provincie: zij vroegen de provincie om het gifgebruik aan banden te leggen om het nabijgelegen Natura 2000-gebied het Leggelderveld te beschermen. De cocktails van gifstoffen komen via de lucht tot wel kilometers verder in het milieu en dus zeker ook in het nabijgelegen natuurgebied. De provincie weigerde actie te ondernemen. De buren stapten naar bestuursrechter.

Op 18 juni 2021 heeft de rechtbank Noord-Nederland een uitspraak gedaan over lelieteelt en Natura 2000-gebieden: als op voorhand niet kan worden uitgesloten dat er door het gifgebruik van een lelieteler significante negatieve effecten optreden, dan is het project vergunningplichtig en dient een passende beoordeling te worden uitgevoerd. De provincie legde deze uitspraak naast zich neer en ging in hoger beroep. Dat beroep lijkt nu de reden te zijn voor de provincie om ook in Boterveen niet in te grijpen, terwijl de eigen Commissie van Rechtsbescherming van de Provincie de bewoners wel gelijk geeft.

Uitspraak Commissie Rechtsbescherming en stuitende reactie provincie Drenthe:

De AARDige buren vinden de motivering van de provincie schokkend: “De Provincie legt zonder goede motivatie een advies van de Commissie Rechtsbescherming naast zich neer. Daarmee verdedigt de Provincie de belangen van bloembollentelers en staat ze tegenover de belangen van de natuur en de gezondheid van burgers.” AARDige buren willen de provincie er graag aan herinneren dat zij het bestuur is voor álle inwoners van Drenthe: boeren én buren. Voor ondernemers én natuurbescherming.