Jouw buurt gezond
Let op!
Vermoedt u dat er komend seizoen lelies of pioenrozen naast uw huis komen? Kom dan nu in actie!
Het pesticidengebruik bij bloembollen is vele malen hoger dan bij andere gewassen, en steeds meer onderzoek wijst uit dat dit slecht is voor de gezondheid van zowel de teler als omwonenden. Woont u binnen een straal van 300 meter van een bloembollenveld? AARDige Buren staat klaar om samen met u actie te ondernemen.
Neem contact op via info@aardigeburen.nl en kijk hoe u we u kunnen helpen!
Zelf doen:
Er zijn een heel wat dingen die je zelf kunt doen voor een gezonde en gifvrije buurt!
- Gebruik geen gif in je tuin en huis. Kijk bijvoorbeeld op de website van Milieu Centraal voor nuttige tips.
- Let op je eten: op veel niet-biologische groenten en fruit van de supermarkt zitten schadelijke middelen, zoals hormoonontregelende pesticiden. Koop waar mogelijk biologisch, en vermijd groenten en fruit van de rode lijst. Kijk hier voor een biologische winkel bij jou in de buurt.
- Vlooienmiddelen zijn heel giftig voor veel insecten en verspreiden zich via de vlooiendruppels en vlooienband van honden en katten in de omgeving. De meest gebruikte middelen zijn imidacloprid en fipronil. Deze zijn al jaren geleden verboden in de landbouw, maar worden gevonden in parken en natuurgebieden. Kijk hier naar schonere alternatieven.
- Help AARDige Buren met een gift.
Schone alternatieven bloemen & planten
- Waar koop jij je planten? In tuincentra kunnen planten het label ‘bijvriendelijk’ hebben, terwijl ze worden geteeld met gif! Pas dus op en kijk hier voor een uitgebreide lijst met ‘schone’ adressen (zowel winkels als webshops)
- Biologische bloembollen kan je online bestellen. Zo ondersteun je biologische bollentelers!
- Bosje bloemen kado geven? Bloemen geteeld zonder bestrijdingsmiddelen dragen het keurmerk EKO, Demeter of EU-biologisch.
- Op de website van Biologische Sierteelt en Slowflowers zijn biologische telers en bloemisten te vinden.
- Of pluk je bosje zelf bij een pluktuin!
- Een bosje gifvrije veldbloemen bestel je bij Wilderful.
- Ook zijden bloemen en kunstbloemen zijn een prachtig alternatief voor echte bloemen: nauwelijks van echt te onderscheiden en veel variaties mogelijk! Zie bijvoorbeeld Reflower.
Geef uitleg bij je cadeau, zodat meer mensen zich bewust worden van de keerzijde van gewone bloemen.
Bollenteelt in je achtertuin?
Gifgebruik door telers in je nabije omgeving?
Nog niet iedereen is goed op de hoogte van de risico’s van bestrijdingsmiddelen in onze leefomgeving. Ga daarom in gesprek met je buren. Vertel dat je regelmatig ziet dat er gespoten wordt op de akker waar je naast woont / loopt / fietst / werkt. Vertel dat je je zorgen maakt over je gezondheid en die van de anderen in je omgeving.
Wetenschappelijk bewijs toont aan dat landbouwgif schadelijke effecten heeft op de gezondheid: niet alleen op de teler zelf, maar ook op omwonenden, huisdieren en natuur. Vooral bollentelers gebruiken veel gif.
Ga vervolgens met je buren in gesprek met de eigenaar van het land. Spuit hij zelf, of heeft hij/zij zijn land verhuurd aan een andere buur?
Het verhuren aan bollentelers is erg lucratief, maar ongezond voor de bodem en omgeving. Zijn er afspraken te maken met de landeigenaar aan wie hij zijn land verhuurt?
Staat de boer niet open voor verandering? Dan kun je overwegen om juridische stappen te zetten en de rechter vragen om je gezondheid te beschermen.
Let wel, dit zijn vaak lange en potentieel dure procedures, maar op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt.
- Op de pagina Dossier Landbouwgif vind je veel wetenschappelijke rapporten over de gevaren voor mens en natuur.
- Op de pagina Leliezaken vind je een overzicht van verschillende lopende zaken, inclusief stukken die je advocaat kan gebruiken.
- Hier vind je ter inspiratie de eerste brief die de AARDige Buren in Dwingeloo naar de teler stuurden.
TIPS:
Doe het niet alleen. Zoek gelijkgestemden, er zijn er veel. Laat je goed informeren en zorg ervoor dat jij weet waar voor jou de grens ligt.
Juridische procedures kunnen veel tijd in beslag nemen en kostbaar zijn. Bij sommige procedures valt dat juist reuze mee en heb je snel effect. Bij veel advocaten kun je terecht om daar een kosteloze inschatting van te krijgen. Vraag daarnaar als je een advocaat belt. Als hij je niet verder kan helpen kan hij je vaak doorverwijzen naar iemand die de zaak wél voor je kan doen. Door op tijd contact op te nemen met een advocaat of jurist, zorg je ervoor dat je alle info op een rij hebt. Daarmee ontzorg je jezelf én je buren. Samen kun je er dan ook altijd voor kiezen dat het nog niet het moment is voor een juridische procedure. Advocaten denken graag met je mee. Mogelijk vinden jullie ook nog andere oplossingen.
Op deze website vind je het procesdossier van de zaak van de AARDige Buren. Laat de advocaat van je keuze dit dossier zien zodat hij of zij snel een goede inschatting kan maken.
Als je te maken krijgt met landbouwgif in je omgeving, kan het een goed idee zijn om een “dossier” op te bouwen. Zo’n dossier is een verzameling bewijsmateriaal. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen, behalve vast te leggen wat je onderweg tegenkomt terwijl je je verdiept in de effecten van bestrijdingsmiddelen op jou. Dus noteer het als je bijvoorbeeld naar de huisarts bent geweest met vreemde klachten. Je kunt er later mee bewijzen op welke manier jij in jouw specifieke situatie last hebt van de bestrijdingsmiddelen in jouw omgeving. Of wat de risico’s zijn en hoe je dat weet.
Alles kan bewijsmateriaal zijn. Twijfel je bijvoorbeeld over de herkomst van bepaalde gezondheidsklachten, doe onderzoek en laat je voorlichten. Documenteer het. Zoiets kan later voor een rechter doorslaggevend zijn. Een advocaat of jurist kan je hier meer over vertellen.