Woensdag vond het commissiedebat over bestrijdingsmiddelen plaats. Femke Wiersma, minister van LVVN, maakte de Tweede Kamer duidelijk dat e dit thema een stuk minder serieus neemt dan haar voorganger Pieter Adema (ChristenUnie), die op dit vlak toch ook geen milieufanaat was. 

Wiersma zoekt nu naar redenen om het gedeeltelijke glyfosaatverbod, waar een Kamermeerderheid destijds om vroeg, niet uit te voeren. Ze heeft de Kamer laten weten dat ze dit plan alleen doorzet als aan een hele trits voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het alternatief ‘voor de ondernemer in de praktijk doeltreffend, doelmatig, uitvoerbaar en betaalbaar’ zijn. Daarmee werpt de minister alvast een serie vaag geformuleerde drempels op, die ze later eventueel kan promoveren tot onoverkomelijk struikelblok.

De zorgen van omwonenden van bollenvelden, de teelt waarin het pesticidengebruik het hoogste is, bagatelliseert Wiersma. In het Kamerdebat verwijst ze woensdag keer op keer naar het Ctgb, dat al die bestrijdingsmiddelen ‘veilig’ voor de volksgezondheid heeft verklaard. Ze gaat voorbij aan het feit dat medewerkers van het beoordelingsorgaan een paar weken eerder in de Tweede Kamer toegaven dat hun beoordelingsmethode niet waterdicht is.

De BBB-minister zegt het wel belangrijk te vinden dat het pesticidengebruik daalt, maar ze wil dat bereiken met vrijwillige afspraken tussen boeren, leveranciers en afnemers. Adema verkende die vrijwillige route al met het mislukte landbouwakkoord, en al zijn voorgangers wisten de milieuproblemen in de landbouw evenmin op te lossen door ‘in gesprek te gaan met de sector’, maar dat deert Wiersma niet.

Over de gebrekkige naleving van de veiligheidsvoorschriften door boeren zegt Wiersma: ‘Het blijft een eerste verantwoordelijkheid van de telers om de wet na te leven en ik roep hen dan ook op om dat netjes te doen.’

Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks-PvdA): ‘Dus de minister staat erbij en kijkt ernaar en de sector gaat het allemaal zelf oplossen. Dat is niet het idee dat ik heb van een overheid die burgers moet beschermen.’ Waarop Wiersma’s partijgenoot Pierik opmerkt: ‘Ik ben juist heel blij dat onze minister zo veel aandacht heeft voor de sector.’

Lees het hele artikel in de Volksrant
Bekijk het debat terug via Debat Direct.