PAN-NL lanceert vandaag de online ‘PesticidenEetwijzer’ waar de gemiddelde vervuiling van tientallen groente- en fruitsoorten staat aangegeven. De consument kan met de PesticidenEetwijzer een keuze maken voor gangbare groente en fruit met minder pesticiden.
Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden.
Gemiddeld zijn 4,2 soorten pesticiden op dit fruit terug te vinden, gevolgd door aardbeien (3,7) en kersen (3,5). Van de groente bevat kropsla (3,6) de meeste soorten landbouwgif, gevolgd door paksoi (2,0) en paprika (2,0). Op fruit en groente zijn gemiddeld respectievelijk 2,7 en 1,4 verschillende soorten landbouwgif terug te vinden.
NVWA meetresultaten
De PesticidenEetwijzer maakt gebruik van de pesticidenmetingen van de NVWA van de meest recente drie jaar: 2021-2023. 3 op de 4 (73%) gangbare groente en fruit bleek hieruit besmet met één of meer resten van bestrijdingsmiddelen, de helft (51%) zelfs met meerdere resten landbouwgif.