Elk voorjaar weer kleuren Nederlandse akkers geel door het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Over hoeveel er van het middel wordt gebruikt en waar precies, is weinig bekend. Voor het eerst bracht Follow the Money aan de hand van satellietbeelden de gele hotspots in kaart – en de natuurgebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en basisscholen daar in de buurt. Komende week debatteert de Kamer over een mogelijk verbod.
De bevindingen in het kort:
- Jaarlijks bespuiten boeren zo’n 42.000 hectare grond met glyfosaat of vergelijkbare onkruidverdelgers. Dat is een gebied ter grootte van vijf keer Terschelling.
- Glyfosaat wordt ook gebruikt in 108 grondwaterbeschermingsgebieden en in de buurt van 96 beschermde Natura 2000-gebieden en 176 basisscholen. 669 duizend Nederlanders wonen binnen 250 meter van een bespoten akker.
- Vooral in Noord-Brabant wordt veel gespoten. 11% van alle Brabanders woont binnen 250 meter van een bespoten akker.
Violette Geissen van de WUR, betrokken bij het SPRINT onderzoek: ‘Als glyfosaat uit de spuit komt, wordt een deel met de wind meegenomen. Dat daalt grotendeels binnen 250 meter neer. Maar vervolgens kan een nieuwe windvlaag het nog verder meevoeren. Daarnaast kan glyfosaat zich binden aan fijne bodemdeeltjes en huisstof dat via hogere luchtlagen overal terecht kan komen.’
Afgelopen vrijdag stuurde de minister een rapport van de WUR naar de Kamer. Daaruit bleek dat voor veel toepassingen – waaronder het doodspuiten van grasland en bepaalde akkers – alternatieven bestaan en ‘de inzet van glyfosaat in veel gevallen niet noodzakelijk’ is. De minister schreef aan de Tweede Kamer ‘spoedig’ met een reactie op het rapport te komen.
Lees het hele artikel van Follow The Money.
Lees ook de artikelen a.d.h.v. het FTM stuk in De Stentor, de Gelderlander en op NOS.nl