In de raadsvergadering in gemeente Hof van Twente sprak huisarts Luc de Vries zijn zorgen uit over de gezondheidseffecten van landbouwpesticiden. De Vries ziet steeds meer patiënten met Parkinson in zijn praktijk. En niet alleen Parkinson, maar ook andere neurodegeneratieve ziekten en leukemie, vaak bij jonge mensen.

De Vries benadrukt dat bij de beoordeling van pesticiden niet wordt gekeken naar de interactie tussen die middelen, alleen naar de effecten van die ene uitzonderlijke stof. Hij maakt een vergelijking met chemotherapie bij kankerbestrijding. Van de interactie tussen verschillende soorten chemotherapeutica weten we dat die elkaars toxiciteit ernstig versterken. ”Als we de ene week een chemotherapeuticum geven en de andere week een ander, is het effect veel minder dan als je een klein beetje van die twee stoffen bij elkaar doet – dat is veel giftiger.”

De Vries wijst naar het grote fonds in Frankrijk dat is opgericht voor nabestaanden van pesticidenslachtoffers. Hij vergelijkt de situatie in Drenthe met de asbest: ook dat ging eerst om een kleine groep mensen die zich zorgen maakte om de mensen die hier ziek van werden, pas vele jaren later werden deze gezondheidseffecten erkend door de wereld.

De Vries vraagt grondeigenaren én bestuurders om hun plicht na te komen om uit te zoeken wat er aan de hand is, en om geld niet als leidraad te nemen.

Bekijk het fragment hier.