De Drentse gemeente Westerveld gaat onderzoek doen naar de juridische mogelijkheden om de teelt van lelies te beperken. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid om bollenvelden in de buurt van basisscholen en woonwijken te verbieden en een limiet te stellen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

De gemeenteraad nam dat besluit gisteravond, na onder meer een emotionele brief aan de Tweede Kamer van huisarts Evelien van Soldt uit Wapserveen.

Volgens de arts leidt het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt tot “zorgwekkende gezondheidsontwikkelingen” in haar dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Westerveld. De ziekte van Parkinson komt daar relatief veel voor, net als de zeldzame spierziekte ALS. “Op één basisschool zitten drie kinderen met leukemie”, schrijft de huisarts in de brief, die werd ondertekend door meer dan 400 andere artsen.

Betere afspraken

De gemeenteraad voelt niets voor een algeheel verbod op bestrijdingsmiddelen. “We hebben meer aan betere afspraken met telers dan dat we hier stoere uitspraken doen die geen stand houden”, aldus CDA-raadslid Gerjo Ballast bij RTV Drenthe. “We willen weten waar de piketpaaltjes geslagen kunnen worden.”

Zowel voor- als tegenstanders van de lelieteelt waren gisteravond naar het gemeentehuis gekomen. In de stromende regen verzamelden zich eerst ruim honderd trekkers met bollenboeren. Even later meldden zich bijna evenveel tegenstanders, maar de sfeer bleef gemoedelijk en er werden alleen wat leuzen geroepen.

Lees het hele artikel hier op NOS.