Drenthe komt toch met apart beleid voor de lelieteelt. Alle telers moeten aan kunnen tonen dat ze met hun gewasbeschermingsmiddelen geen schade toebrengen aan Natura 2000-gebieden. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze bij de provincie een vergunning aanvragen en toetst de provincie die.

De provincie moet ook wel na een uitspraak van de Raad van State. Uiteindelijk gaat de provincie ook handhaven. Mogelijk komt er een tijdelijk verbod op uitbreiding van de lelieteelt. Verder wil de provincie ook een langjarig onderzoek naar de effecten van gewasbeschermingsmiddelen in de natuur.

Gevolg Raad van State

En dat terwijl de provincie – vooral door de BBB in de coalitie – inzette op geen extra regels bovenop landelijk beleid. Maar Drenthe moet nu wel door de jongste uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde op 2 april dat de provincie Drenthe niet kan bewijzen dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de lelieteelt binnen 250 meter van een Nataura 2000-gebied geen schade oplevert.

Dus zullen telers met een zogeheten voor-toets aan moeten tonen dat ze geen negatieve effecten veroorzaken voor de natuur. Kunnen ze dat niet aantonen, dan moeten ze een vergunning aanvragen bij de provincie, die dan de voor-toets doet. Afhankelijk van die uitkomst krijgt een lelieteler wel of geen vergunning.

Nog niet handhaven

Heeft een teler geen vergunning terwijl dat toch moet? Dan gaat de provincie handhaven. Maar nog niet in 2025, want er komt een overgangsjaar. Dat betekent dat in de meeste gevallen niet wordt opgetreden bij een overtreding, maar dat eerst een waarschuwing volgt. Dat geldt overigens niet voor telers die al eerder een waarschuwing kregen voor teelt binnen 250 meter van een Natura 2000-gebied. Zij kunnen dit teeltseizoen, bij een nieuwe overtreding dicht bij Natura 2000, al wel te maken krijgen met handhaving.

In 2025 kiest de provincie voor een overgangsjaar, omdat op het moment van de uitspraak veel teelten al in de grond zaten. Telers konden niet weten dat zij een voor-toets moesten aanleveren.

Lees het hele artikel hier op RTV Drenthe.