De Provincie Friesland leverde niet genoeg bewijs om lelieteelt met bestrijdingsmiddelen rond het Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold en Leggelderveld toe te staan, zo heeft de rechtbank van Noord-Nederland besloten. De uitspraak kan volgens burgerinitiatief Meten = Weten een precedent zijn voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in heel Nederland.

In 2021 verzocht het burgercollectief de provincie Friesland officieel om te handhaven op het spuiten van bestrijdingsmiddelen op lelies bij het Drent-Friese Natura 2000-gebied Wold en Leggelerveld. Bestrijdingsmiddelen die bij de teelt van lelies worden gebruikt kunnen volgens Meten = Weten in het natuurgebied terechtkomen en schade veroorzaken. Handhaven zou betekenen dat het spuiten in strijd is met de Wet Natuurbescherming en de provincie er tegen op moet treden. 

Toen de provincie het verzoek afsloeg, stapte de groep naar de rechter. Deze heeft nu besloten dat Friesland onvoldoende bewijs leverde om het handhavingsverzoek naast zich neer te leggen. Volgens de rechter heeft de provincie onvoldoende gemotiveerd dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen geen significante negatieve effecten op het natuurgebied zouden hebben. Zo is het argument dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen in Nederland toegestaan zijn onvoldoende en is ook de stelling dat een natuurtoets te moeilijk of duur zou zijn volgens de rechter ongeldig. De provincie moet nu opnieuw onderzoeken of een natuurvergunning nodig is voor lelieteelt op de twee percelen.

Lees over de uitspraak in Trouw, De Stentor, het AD, Boerderij en Omprop Fryslan