In de aanloop naar het rondetafelgesprek voor Kamerleden over bestrijdingsmiddelen, stuurde Natuur & Milieu een brief naar de leden van de Vaste Kamercommissie van het ministerie van LVVN. Samen met vele andere organisaties ondertekende AARDige Buren deze brief.
In de brief staan een aantal concrete verbeterpunten die de organisaties aanbevelen.
- Het Rijk dient (in het Besluit activiteiten leefomgeving) bij intensief bespoten teelten, ruime bufferstroken tot aan omwonenden en kwetsbare locaties (scholen, zorginstellingen etc.) in te stellen. Dit is in lijn met artikel 4 van Verordening 1107/2009, waarin staat dat lidstaten het voorzorgsbeginsel kunnen toepassen bij de toelating, en met recente rechtspraak van het Europese Hof van Justitie waarin is bepaald dat de bescherming van mens, dier en milieu voorgaat op de bescherming van gewassen.
- Om provincies richting te geven en te zorgen dat Natura 2000-gebieden niet nog verder verslechteren, dient het Rijk (in het Besluit kwaliteit leefomgeving) provincies te instrueren om in en bufferzones rondom Natura 2000-gebieden aan te wijzen waarin enkel biologische landbouw mag plaatsvinden. Dit geeft mede invulling aan de verplichting van Nederland om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Natura2000 gebieden te verbieden of minimaliseren (artikel 12 Richtlijn duurzaam gebruik pesticiden).
- Het Ctgb dient in te grijpen bij álle toegelaten stoffen waarbij de KRW-milieunormen structureel worden overschreden en niet enkel bij overschrijding van het (minder strenge) toelatingscriterium of bij overschrijdingen van de KRW-normen door prioritaire en specifiek verontreinigende stoffen.
- Het Ministerie van LVVN dient de ontwikkelde methoden voor de beoordeling van afspoeling en drainage naar het oppervlaktewater goed te keuren, zodat ook in Nederland (net als in de rest van Europa) in de risicobeoordeling naar alle emissieroutes naar het water wordt gekeken.
- Het wordt tijd dat de Minister de motie van de Kamer uitvoert, ons drinkwater gaat beschermen en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden verbiedt. Dit kan bijvoorbeeld een verbod op chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen zijn, in aanvulling op het verbod op prioritaire stoffen dat is opgenomen in artikel 27a Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Als overheidsorgaan is ook het Ctgb gehouden aan de Europese regels. Het Ctgb zou daarom in de gebruiksvoorschriften van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen moeten opnemen dat zij niet in grondwaterbeschermingsgebieden gebruikt mogen worden.
Lees hier de hele brief.