Actueel
Berichten
Compilatie dialoogavond sierteelt, Westerveld 25 maart 2025
PesticideVrij-Dag: Landelijke manifestatie om onze gezondheid en natuur te beschermen tegenA bestrijdingsmiddelen
In de media
Ouders trekken aan de bel wanneer lelieteler pal naast kinderopvang in Markelo met gif wil spuiten: ‘Dit is niet oké’
In het buitengebied van Markelo is onrust ontstaan nadat een weiland pal naast een kinderopvang zou worden gebruikt voor lelieteelt. En dat is in strijd met de afspraken die de gemeente Hof van Twente heeft gemaakt rond de teelt. Dankzij oplettende ouders gaat het plan niet door.
Intensieve bollenteelt, zoals lelieteelt, ligt onder een vergrootglas. Er wordt in die vorm van akkerbouw namelijk veel gewerkt met pesticiden. Er zijn zorgen over wat voor gevolgen dat landbouwgif heeft op de volksgezondheid.
Het inademen van die minuscule deeltjes kan ziek maken. In Frankrijk is een neurologische aandoening als Parkinson al officieel erkend als ziekte veroorzaakt door landbouwgif. In Nederland nog niet. Het gebruikte gif is in volgens de wet legaal, maar de roep om andere regelgeving groeit.
Lees het hele artikel hier.
Inwoners Kootwijk bezorgd over giftige lelieteelt
Inwoners van Kootwijk maken zich zorgen over de komst van een grootschalig lelieveld vlakbij beschermde natuur. Omwonenden roepen op tot het verbod van het gebruik van pesticiden in de nabijheid van woonwijken en kwetsbare natuur.
De omwonenden maken zich zorgen om de bestrijdingsmiddelen die op de bloemen gespoten worden. “Er is geen enkele melding gedaan wanneer er gespoten wordt. We kunnen onze ramen niet dichtdoen als het nodig is, kinderen spelen buiten en mensen hangen de was op. Het gif waait zo onze moestuinen in”, vertelt inwoner Henri Thomassen.
Voor de teelt van lelies worden ruim vier keer zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt als bij andere gewassen als aardappelen of tulpen. De middelen zijn getest en goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, maar worden toch in verband gebracht met parkinson, alzheimer en ALS.
Natuurvergunning
De inwoners maken zich zorgen om de omliggende beschermde Natura2000-gebieden. De Raad van State oordeelde op 2 april dat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de lelieteelt, mogelijk schadelijk zijn voor de natuur.
Lelietelers moeten daarom voortaan een natuurvergunning aanvragen om bestrijdingsmiddelen te mogen gebruiken. De groep eist handhaving van de regels en onmiddellijke stopzetting van de gifspuitactiviteiten zolang de vereiste natuurvergunningen ontbreken.
Lees het hele artikel van omroep Gelderland hier.